Talbina benefits:Talbina Recipe in urdu
Talbina Benefits
10 Benefit of Talbina
How Talbina is beneficial here are 10 benefit:
- Prevents bone disorders
- Beneficial in Anaemia
- Lowers cholesterol
- Tonic cleanser
- Healthy hair
- Improves Immunity
- Digestion
- Improves skin
- Prevents asthma
- Rid Kidney & Gall Stones
- Beneficial in Anaemia
- Lowers cholesterol
- Tonic cleanser
- Healthy hair
- Improves Immunity
- Digestion
- Improves skin
- Prevents asthma
- Rid Kidney & Gall Stones
Talbina: Heart - Brain weakness treatment
Talbina's Tibbi Benefits and Virtues - When one of the family members of Rasulullah S.W. was sick, it was ordered that Talbina should be prepared for him, then used to say that Talbina removes the sorrow from the heart of the sick, and his weakness like this Removes it as if one of you washes his face with water and removes the dirt from it. Ibn Majah) narrated from Hazrat Aisha Raziallahu Ta'ala Anha K..Talbina strengthens the heart. (Bukhari) Talbina brings relief to the heart (heart) of the sick, and removes the sadness of the depressed. (Bukhari and Muslim Sharif) Hazrat Ayesha Siddiqa Raziallahu Ta'ala Anha Mayyit's order, issuing information for the family and patient. Muttafik Alaih) Today's new science research has proved that (Barley) has a medicinal property and health. It is a beneficial grain.
Calcium
Alaihis salaam says: It is the cure for all the diseases of the heart of the patient and removes the sorrow from the heart.
Bukhari, Muslim, Tirmiji, Nasai, Ahmad,) It is narrated that when a prophet complained about lack of appetite, you would order him to eat talbina and swear by God, whose possession is my life in nature. Yes, it removes the toxins from your stomach like any of you wash your face with water and clean it. The prophet-e-Pak did not like anything better for the patient than talbina. It contains barley seeds. The properties of honey were also included with the benefits.
Tips to make Talbina healthy recipe
After giving a josh (boiling) to the milk, add Barley, cook on low flame for 45 minutes, and keep stirring.
If barley melts and mixes with milk, mash the dates and mix it, if it is less sweet then add some honey, it will become like kheer. Take it off the stove and let it cool down and sprinkle almonds, pistachios on top. (You can also add honey instead of dates)
Talbina Recipe in urdu
تلبینہ صحت بخش بنانے کی ترکیبیں۔
Dil - Dimagh ki kamzori ka ilaj: तल्बीना : ताकत ही ताकत
सेहत सही रखने का नुस्ख़ा तल्बीना बनाने की तरकीब:
तल्बीना के तिब्बी फायदे ओर गुण - रसूलल्लाह ﷺ के घर वालों में से जब कोई बीमार होता था तो हुक्म होता के उसके लिए तल्बीना तैयार किया जाए, फिर फरमाते थे कि तल्बीना बीमार के दिल से गम को उतार देता है, और उसकी कमज़ोरी को यूं उतार देता है जैसे के तुम में से कोई अपने चेहरे को पानी से धोकर उससे गंदगी उतार देता है। इब्ने माजा ) हज़रत आयशा रज़ीअल्लाहू तआला अन्हा से रिवायत है के..तल्बीना दिल को मजबूत करता है। (बुखारी)
तल्बीना बीमार के हृदय (दिल) को राहत पहुंचाता है, और उदास की उदासी दूर करता है। (बुखारी व मुस्लिम शरीफ़) हज़रत आयशा सिद्दीक़ा रज़ीअल्लाहू तआला अन्हा मय्यित के घर वालों और रोगी के लिए तल्बीना का आदेश, सूचना जारी करतीं।मुत्तफ़िक़ अलैह) आज की नई साइंस रिसर्च ने यह साबित किया है कि (जौ) एक औषधीय गुण तथा स्वास्थ्य वर्धक लाभदायक अनाज है।
जौ में दूध के मुकाबले में 10 गुना अधिक कैल्शियम होता है और पालक से ज्यादा फौलाद मौजूद होता है उसमें तमाम जरूरी विटामिन्स भी पाए जाते हैं, परेशानी और थकान के लिए भी तल्बीना फ़ायदे बख़्श है, हुज़ूर
अलैहिस्सलाम फरमाते हैं: यह मरीज के दिल की तमाम बीमारियों का इलाज है और दिल से गम को उतार देता
है". बुखारी, (मुस्लिम, तिर्मीजी, नसई, अहमद,) रिवायत है के जब कोई नबी ﷺ से भूख की कमी कि शिकायत करता तो आप ﷺ उसे तल्बीना खाने का हुक्म देते और फरमाते के खुदा की कसम जिसके कब्जा ए क़ुदरत में मेरी जान है यह तुम्हारे पेटों से गलाज़त को इस तरह उतार देता है जिस तरह तुम में से कोई अपने चेहरे को पानी से धो कर साफ कर लेता है।
नबी ए पाक ﷺ को मरीज के लिए तल्बीना से बेहतर कोई चीज पसंद न थी। उसमें जौ के लाभों फ़ायदों के साथ शहद के गुण भी शामिल हो जाते थे।
दूध को एक जोश (उबाल) दे कर जौ डाल दे, हल्की आंच पर 45 मिनट तक पकाएं, और चमचा चलाते रहें.
जौ गल कर दूध में मिल जाए तो खजूर मसल कर मिक्स कर लें, मीठा कम लगे तो थोड़ा शहद मिला लें, ये खीर की तरह बन जाएगा।
चूल्हे से उतारकर ठंडा कर लें ऊपर से बादाम, पिस्ता काट कर छिड़क दें. (खजूर की जगह शहद भी मिला सकते हैं)
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